آشفتگی فکری در مواجه با مسائل جدید دنیای امروز، در نسل جوان خصوصا در علمآموزان عرصه دین که بیش از دیگران مواجه با این پرسشها هستند، نیازمند برنامهریزی درست و هدفمند است. ارائه نامناسب مفاهیم دینی و حتی در مواردی عدم ارائه این معارف و عدم تلاش برای ارائه دین بهمثابه یک مکتب و نظام یکپارچه، جوان را در مقابله با سیل شبهاتی که در فضای مجازی وجود دارد، بسیار آسیبپذیر کرده است. این شبهات، اصل دینداری، کارآمدی و سایر معارف اصولی و اعتقادی را هدف قرار داده و میکوشد معارف دینی را برای ایشان به امری مشکوک و غیرواقعی و مظهر عقبماندگی تبدیل کند. ازاینرو نسل جوان با نوعی بحران فکری و هویتی مواجه شده است.
برای مقابله با این بحران معرفتی و آسیبهای آن ، به سه امر نیاز است:
- زمانشناسی: شناخت نقاط قوت و ضعف وضعیت موجود خود و دشمن؛
- عقلانیت در برخورد: بع معنای پرهیز از شتابزدگی و برخوردهای احساسی و اتخاإ روش درست و منطقی؛
- 3. نظام فکری: از همه مهمتر باید فهم درستی از اسلام بهمثابه یک نظام و مکتب به آنها ارائه داد. ازآنرو که اسلام دین جامعی است که بخشهای مختلف آن زنجیرهوار به هم مربوط و مانند یک شبکه در هم تاثیرگذار است، آشنا نبودن به این روابط و درکنکردن این شبکهی مرتبطبههم در قالب یک نظام، در حقیقت مساوی با نشناختن اسلام است. لذا اسلامشناسی یعنی داشتن نظامفکری و بدون داشتن نظام فکری نمی توان اسلام را آنچنان که هست به نسل جوان ارائه داد.
بنابر این برای مقابله با هجمههای فوق و دفاع از دین و هدایت و دستگیری از نسل جوان باید اسلام را بهمثابه یک مکتب منسجم به مخاطبان انتقال داد. یکی از بهترین روشهای آموزش و انتقال این مهم، انس با اندیشههای ناب اسلامی علما و متفکرین قابل اعتمادی است که با چنین رویکردی نظام دین را فهم کرده و در آثار خود انتقال دادهاند.
برای آشنایی بیشتر با طرح جامع مطالعاتی منظومهفکری استاد شهیدمطهری ، فایل را دانلود نمایید.